vart31tvart31tvart31tvart31t
    0
    • FŐOLDAL
    •  
    • • Mézeskalács titkaim
    • • Ajándékok
    • • Egyéb
    •  
    • • Születésnapra, Névnapra
    • • Anyák napjára, Nőnapra
    • • Húsvéti ünnepekre
    • • Adventra és karácsonyra
    • • Eljegyzésre és esküvőkre
    • • Céges reklámajándékok
    • • Egyéb mézeskalácsok
    • • Kiállítási munkáim
    •  
    • • Mézeskalács receptek
    • • Díszítő máz recept
    • • Ötletek, praktikák
    •  
    • • Elérhetőség
    • • Kérdés, levélírás
    •  
      • 35 dkg porcukor
      • 80 dkg liszt (BL55-ös)
      • 1/4 zacskó Kotányi mézessütemény fűszerkeverék
      • 1 tk. őrölt fahéj (púposan)
      • 1 tk. őrölt szegfűszeg (csapottan)
      • 4 egész tojás (normál méretű)
      • 4 ek. méz (kb. 18-20 dkg, ha híg a méz: 6 ek.)
      • 5 dkg zsír
      • 2 tk. szódabikarbóna

      Lehetőleg a liszt és a cukor szobahőmérsékletű legyen.

      Első lépésben kis lábasban összeolvasztjuk a mézet, zsírt és a fűszereket. Forralni nem szabad! Ha langyosra hűlt, belekeverjük a szódabikarbónát. Második lépésben átszitáljuk a lisztet és a porcukrot. Beleöntjük a 4 egész tojást, s a langyosra lehűlt lábaska tartalmát (méz, zsír, fűszerek, szódabikarbóna). Előbb kanállal jól el kell dolgozni, majd kézzel alaposan átgyúrni. Műanyag zacskóba téve pár órát pihentetjük. Később 50-60 mozdulattal átgyúrjuk, több lehet, de kevesebb nem! Ettől lesz szép sima a kisült mézesünk felülete. Zsíros fényű masszát kapunk. Tudnunk kell, hogy a mézes sütéskor a háromszorosára duzzad, tehát ehhez kell alakítani a nyújtás vastagságát. Kissé lisztezett deszkán, 2-4 mm vastagságúra nyújtjuk. A kisebb formákat 2-3 mm, a nagyobb formákat 3-4 mm vastagságúra. Ajánlatos az utolsó 2-3 nyújtást egy irányba végezni (akár vízszintes, akár függőleges), hogy a formák minél kevésbé torzuljanak. A kiszúrt formákat kartonlappal felemelve javaslom tepsibe rakni, így nem deformálódnak, mint ha kézzel raknánk. Ne tegyük őket túl közel egymáshoz, mert sütés közben összesülhetnek. Ha a begyúrt tésztát pihentetjük, dolgozik benne a szódabikarbóna, tehát magasabb, lazább lesz a süteményünk. Apróbb formáknál, hogy ne legyen vastag, begyúrás után azonnal sütöm, nem pihentetem.

      Megosztás
      1
      admin

      Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

      Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

      Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi szabályzat| Elállási nyilatkozat