Mézeskalács receptek


Egyszerű mézeskalács

Hozzávalók:

  • 3 tojássárgája,
  • 1,5 kg liszt,
  • 1 dkg szódabikarbóna,
  • 30 dkg méz,
  • 20 dkg cukor.

A felforralt mézzel leöntjük a lisztet, utána összekeverjük a többivel, fahéjjal, citromhéjjal, egyéb fűszerekkel. Kinyújtani, mintázni, sütni.



Fűszeres mézeskalács

Hozzávalók:

  • 10 dkg margarin vagy vaj,
  • 10 dkg cukor,
  • 10 dkg méz,
  • 2 egész tojás,
  • 20 dkg liszt,
  • 1 dkg szalalkáli,
  • 1/2 kávéskanál gyömbér,
  • szegfűszeg és fahéj,
  • 5 dkg cukrozott narancshéj,
  • kevés zsemlemorzsa.

Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat, és tegyük hozzá, a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben 40 percig süssük.



Mézes lapok 1.

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 5 dkg zsír,
  • 2 kanál méz,
  • 6 kanál tej.
Tűzön összemelegíteni, utána beletenni 45 dkg lisztet és 1 késhegy szódabikarbónát.
Töltelék:

  • 2 dl tej,
  • 2 kanál cukor,
  • 2 kanál liszt,
  • 2 tojás,
  • 1 vaníliás cukor
Ezeket sűrűre főzzük, 20 dkg vajat, 20 dkg cukorral kikeverünk. Ha a krém kihűlt összekeverjük a vajjal. A tetejére csokimáz kerül.

Mézes lapok 2.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 6 dkg zsír,
  • 10 dkg cukor,
  • 4 evőkanál olvasztott méz,
  • 3-4 kanál tejföl,
  • 2 tojás.
  • Ebből négy lapot sütünk.
Krém: 2 tojás, 2 evőkanál cukorral kikeverni, 2 kanál liszt, 4 dl tej jól kikeverni, vaníliát és kis rumot beletenni. Ezt felfőzni, de rum nélkül, a rum utoljára jön bele, mikor már a krém kihűlt. 20 dkg vajat kikeverünk 15 dkg cukorral és a két krémet összekeverjük. Máz: 20 dkg cukor, 3 kanál tej, 3 dkg kakaó, felfőzni és ha összeforrt, a tűzről levéve 10 dkg vajat keverünk bele. Ezzel simára jól eldolgozzuk és langyosan a kihűlt tésztára kenjük.

Kiadós mézes puszedli

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • fél kg méz,
  • 30 dkg cukor,
  • 2 evőkanál baracklekvár,
  • 4 tojássárgája,
  • 2 dkg szalalkáli,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva),
  • 20 dkg margarin,
  • mézeskalács-fűszerkeverék, vagy
  • ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, citromhéj.
Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi vastagra. Szaggassa ki a különböző formákat, majd forró, 200 C fokos sütőben süsse 8-10 percig. Már rögtön sütés után puha és fogyasztható, pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig eláll.



Mézes
puszedli

Hozzávalók:

  • 3 tojás sárgája, + 1 egész tojás,
  • 15 dkg cukor,
  • 3 ek tejföl,
  • 2 ek zsír,
  • 4 ek méz,
  • 2 dkg fahéj, vagy mézes sütemény keverék,
  • 2 kk szódabikarbóna,
  • 60 dkg liszt.
Mázhoz:
  • 3 tojás fehérje,
  • 15 dkg cukor.

Elkészítés: 1 tojást és 3 tojás sárgáját 15 dkg cukorral kikeverjük, 3 ek tejfölt, 2 ek zsírt, 4 ek mézet, 2 dkg fahéjat, a szódabikarbónával és a lisztel összedolgozzuk. 4 órát pihenni hagyjuk, kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Máz: 3 tojás fehérjét a 15 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá kell verni, és a kisült meleg tésztát beleforgatjuk. Deszkára kiszedve szárítjuk.



Mézes puszedli másképpen

Hozzávalók

  • kb.30 dkg liszt,
  • 15 dkg porcukor,
  • 3-4 evőkanál méz,
  • kb. 1/4-ed kocka Ráma,
  • 1 egész tojás,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • őrölt fahéj,
  • őrölt gyömbér, vagy mézeskalács fűszer),

Elkészítése: A mézet, a cukrot és a Rámát állandó kevergetés mellett jól felmelegítem. Kicsit hagyom hűlni, majd belekeverem a jól felvert tojást is.

A lisztben elkeverem a szódabikarbónát és a fűszereket, beleszitálom a mézes masszába. A lisztet úgy adagolom, hogy puha, könnyen gyúrható tésztát kapjak (nem baj, ha egy kicsit ragad). Lisztezett deszkán kb. 3 mm-re nyújtom.

Lehet rögtön sütni, de lehet pihentetni is pár órát, ám valószínűleg úgy már nehezebb bánni vele. A sütésnél vigyázni kell, közepes tűznél is nagyon gyorsan sül, 4-5 perc elég neki, különben keserű és kemény lesz.

Sokan megvajazott alufólián sütik, úgy nem ragad le. Kicsit keményebb lesz, mint az üzleti puszedli, de nem törik bele a fogunk, sőt kétheti karácsonyfán lógás után is meg lehet enni.



Mézes zserbó

Hozzávalók:

  • 50 dkg. liszt,
  • 6 dkg. zsír, vagy
  • 10 dkg.vaj,
  • 16 dkg. porcukor,
  • 1 kk. szódabikarbóna,
  • 2 tojás,
  • 4 ek. olvasztott méz.
Elkészítés: A lisztet, zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát, a tojást és a mézet. Ebből 5 lapot sütünk.

Töltelékhez:

  • 3 tojás,
  • 3 ek. cukor,
  • 3 ek. liszt,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • 5-6 dl. tejjel sűrűre főzött krém.
Kihűtve 20 dkg. vaj, 20 dkg. cukorral 3 ek. rummal habosra verjük, hozzákeverjük a krémet és megtöltjük a lapokat. Tetejére csokoládémázat teszünk. (A töltelék egy részét kakaóval is ízesíthetjük.)

 

Meggyes mézes

(Hűtőben sokáig eltartható!)

Hozzávalók:

  • 5 tojás,
  • 30 dkg porcukor,
  • 2 ek méz,
  • 5 ek langyos víz,
  • 1 citrom leve és héja,
  • 30 dkg liszt,
  • 1 kk szódabikarbóna,
  • magozott meggy
  • és a tetejére, dió.
Elkészítés: Az 5 tojást ketté kell venni, a sárgáját a fenti hozzávalókkal sűrűre keverjük, végül hozzáadjuk a tojás keményre felvert habját, kizsírozott lisztezett tepsibe tesszük, tetejére szórjuk a meggyet, majd a darabolt diót, előmelegített sütőbe sütjük.



Mézes krémes

Hozzávalók:

  • 1 tojás,
  • 3 dkg. zsír,
  • 2 ek. méz,
  • 2 ek. tej,
  • 15 dkg. cukor,
Ezt jól összekeverjük, és forró gőzön felfőzzük.

Amikor a massza átforrósodott: 45 dkg. lisztet, és 1 kk. szódabikarbónát adunk hozzá, majd 4 részre osztva 1/2 órát pihentetjük. Vékony lapokká sodorjuk. laponként megsütjük.

Krém:

  • 25 dkg. cukor,
  • 20 dkg. vaj, vagy margarin.

Ezt is habosra kikeverjük, ezután 4 dl. tejbe 2-4 ek. darát főzünk és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, összekeverjük a vajjal. Az első és harmadik lapot a krémmel, a középsőt vékonyan lekvárral töltjük. Tetejére kevés porcukrot hintünk, hűtőszekrénybe tároljuk. Másnaptól fogyasztható, de hűvös helyen, 6 hétnél is tovább eláll, és friss ízét megőrzi. Nagyon finom vendégváró sütemény!




Mézes pogácsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg. liszt,
  • 20 dkg. cukor,
  • 1 ek. olvasztott méz,
  • 1 ek. zsír,
  • 1 kk. szódabikarbóna,
  • 1 kk. szegfűszeg,
  • 2 tojás + 1 tojássárgája
  • só.
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, golyócskákat formálunk belőle. Mindegyik tetejére diót, vagy mandulát teszünk és megsütjük.

Keleti csemege

Hozzávalók:

  • 9 tojás sárgája,
  • 45 dkg cukor,
  • 45 dkg margarin,
  • 45 dkg darált dió,
  • 45 dkg durvára tört dió,
  • pár szem mazsola.
Elkészítés: A tojás-sárgákat a cukorral, margarinnal vízgőz felett felfőzzük, (vigyázzunk, hogy ne túl sokáig tartson), majd a darált és durvára tört diót, a mazsolával együtt elkeverjük. Még melegen, a hagyományos kisalakú ostyalapok közé töltjük, és lenyomatjuk. Kihűlés után, csokoládémázzal bevonjuk.

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt,
  • 25 dkg cukor (15 dkg kristálycukor, 10 dkg barnacukor),
  • 7 ek. méz,
  • 2 ek. olaj,
  • 3 egész tojás,
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna,
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja és néhány csepp leve.
Őrölt fűszerekből
  • 1-1 mokkáskanállal: szegfűszeg, fahéj.
  • 1-1 csipetnyi szerecsendió, csillagánizs, gyömbér

A mázhoz:

  • egy tojásfehérje,
  • 25 dkg porcukor.

Egy tálba mindent összerakunk, jól átgyúrjuk, (egy puha állagú, ragacsos tésztát kapunk), a kezünkről liszttel ledörgöljük a rajtamaradt tésztát, és legalább 1-2 órára (legjobb ha egy éjjelre), hűtőbe tesszük. Amikor kivesszük lisztezett deszkán elnyújtjuk, (ilyenkor már kemény állagú és nem ragad a kézre), formázzuk. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt, tojásfehérjéből és porcukorból kevert jó sűrű, de nem csomós (!) mázzal díszítsd. Ha nincs erre való spricnid, akkor nagyobb injekciós fecskendővel, vagy kilyukasztott nejlonzacskóval is lehet csurgatni a mázat. Természetesen nyomhatsz a mázba mandulát, diót, akár színes cukrokat, vagy tortadarát is.



Mama-féle mézeskalács

(Szép is és puha is, a mamám receptje, közirigységnek örvend.)

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz,
  • 10 dkg margarin,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 egész tojás + egy sárgája,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg,
  • 1 tk. reszelt citromhéj,
  • 1 tk. szódabikarbóna,
  • fél kg liszt.
A mázhoz:
  • egy tojásfehérje,
  • 25 dkg porcukor.

Elkészítés: Megmelegíted a mézet (lábosban lángon, vagy mikróban), elolvasztod benne a margarint. Majd hozzáadod az összes többi hozzávalót, és géppel alaposan összekevered, gyúrod. Hűtőben pihentesd! Másnap nyújtsd ki, szaggasd ki mindenféle karácsonyi formákkal, mint amilyeneket itt a képen is látsz. A kiszaggatott pogácsákat kend meg egy tojássárgája és egy evőkanál tej keverékével (attól szép fényes lesz a teteje).

Tedd sütőpapírra, süsd szép pirosra. Ha kihűlt, tojásfehérjéből és porcukorból kevert jó sűrű, de nem csomós (!) mázzal díszítsd. Ha nincs erre való spricnid, akkor nagyobb injekciós fecskendővel, vagy kilyukasztott nejlonzacskóval is lehet csurgatni a mázat. Természetesen nyomhatsz a mázba mandulát, diót, akár színes cukrokat is.



Székely mézes pogácsa

Hozzávalók:

  • 3/4 kupa (6 deci) rozsliszt,
  • 4 és fél kanál méz,
  • 4 egész tojás és 1 tojássárgája,
  • 1 kávéskanál tört fahéj,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • hámozott mandula.

A rozslisztet összekeverjük a forró mézzel. Miután kihűlt, a tojásokat, a törött fahéjat, a törött szegfűszeget, a citrom reszelt héját és a szódabikarbónát hozzáadjuk. Jól eldolgozzuk. Késfok vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojássárgájával bekenjük, mindenkire fél hámozott mandulát teszünk. Viasszal kikent tepsiben sütjük. Néhány napi állás után kitűnő.

Székely mézes pogácsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg méz,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 1 kanál víz,
  • 12 dkg rozsliszt,
  • 2 tojás,
  • kis fahéj,
  • szódabikarbóna,
  • hamuzsír és liszt.

Melegítjük, barnítjuk, aztán kihűtjük. A cukrot égetjük, s felengedjük egy kanál meleg vízzel, hozzáadjuk a rozslisztet, a tojást, a szódabikarbonát és a hamuzsírt. Összekeverjük a mézzel és annyi liszttel, amennyit felvesz. Lassan sütjük.

Copyright © 2010 ValeriArt. Designed by LuckyLuke